Connect with us

De Radiorukker

DAB+ is al dood voordat het levensvatbaar wordt

Landelijke Omroep

DAB+ is al dood voordat het levensvatbaar wordt

Het zou de digitale opvolger moeten worden van de traditionele FM. Enkele jaren na de introductie lijkt DAB+ echter al bijna zo dood als een pier te zijn.

Let’s get digital
Met een tonnenverslindende radio en tv campagne moesten we allemaal maar snel naar de Media Markt fietsen om een nieuwe radio te kopen. De meeste mensen die natgeregend bij die Media Markt aankwamen waren al weer vergeten welke drie letters ze achter elkaar moesten plakken. ‘Het was iets met een ‘plus’ meneer.’

Een miljoen radio’s verkocht
Eind 2018 slingerde Digital Radio Nederland een persbericht de wereld in dat er een miljoen radio’s verkocht waren die de mogelijkheid hadden om DAB+ af te spelen. Dat is weer zo’n typisch addertje, want het is leuk dat een radio de optie heeft om DAB+ af te spelen, maar veel radio’s kunnen ook nog AM afspelen en dat gebruiken we ook niet. Maar, de mensen hebben hem dan in ieder geval in de huiskamer staan!

Geen dekking in huis
DAB+ heeft ook als nadeel dat het niet veel toevoegt aan de bestaande FM, sterker nog. Het is eigenlijk alleen in de auto te beluisteren. FM komt gewoon door het raamkozijn naar binnen, maar DAB+ heeft de deurbel nog niet gevonden. Dat komt ook door de frequentie waarop ze uitzenden, maar iets dat niet te ontvangen is kan ook niet beluisterd worden.

Veel aanbieders stoppen weer
Het aanbod van DAB+ aanbieders groeide. Er kwamen vernieuwende stations in de ether. Er werden lokaal wat experimenten uitgevoerd, maar de overheid bepaalde dat die experimenten weer moesten stoppen. Ook grote aanbieders zoals MTVNL kregen het niet voor elkaar om stations te binden aan hun kavel. Station na station stopt er mee. De lokale omroepen hebben nog steeds geen licentie voor DAB+ en 5G ligt op de loer.

Duurt te lang
Om in de bewoording van Davina Michelle te blijven… Het duurt te lang. FM kachelt prima door, DAB+ voegt niets toe aan het bestaande FM aanbod en de pak en beet 200 lokale omroepen in Nederland mogen niet meedoen op DAB+, of nouja daar is tot op heden helemaal niets voor geregeld. Ik denk dat DAB+ een stille dood zal sterven.

R.R.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Landelijke Omroep

To Top