Connect with us

De Radiorukker

Lokale omroepen in financiële problemen

Lokale Omroep

Lokale omroepen in financiële problemen

Steeds meer lokale omroepen in Nederland komen in de financiële problemen en trekken aan de bel voor hulp.

Een derde van de lokale omroepen in zwaar weer
In 2013 werd reeds een rapport gepresenteerd dat 33% van de omroepen in de problemen zit. In de afgelopen periode doken er o.a. berichten op in de media over Bollenstreek Omroep, Ons West Brabant, 1Twente, ZuidWestFM, OSU, A Life Heerhugowaard, Lokale Omroep Echt-Susteren. Radio 9 in Lopik zette zelfs zijn zender uit omdat ze het niet meer konden bolwerken.

Te grote broek aangetrokken
En ja, wat doe je dan als je het niet kan redden? Dan vraag je geld aan de overheid. De gemeente moet maar even geld bijstorten. Maar dat lost het probleem op lange termijn niet op. Lokale omroepen hebben soms meer dan drie mensen in dienst en vragen dan om extra geld omdat ze leeglopen. Maar heb je dan niet een te grote broek aangetrokken? Er zijn ook omroepen die het met een appel en een ei moeten doen en ook een leuk zendertje bouwen. Als je het geld niet hebt, moet je die mensen niet in dienst nemen of gewoon ontslaan.

Eerst geld binnenhalen en dan groeien
Lokale omroepen willen groeien. Maar die groei kan niet gebeuren zonder geld. Waarom kunnen omroepen dan zelf niet eens een keer de boer op gaan en geld aan de bedrijven vragen? Ik lees dan dat bedrijven niet meer willen adverteren. Vervolgens lees ik een onderzoek waarin geschreven wordt dat er weer veel geadverteerd is op de radio in 2018. Waarom komt dit geld dan niet uit bij de lokale omroep? Omdat er geen verkopers zijn die de lokale of regionale markt gaat benaderen? Of omdat het product gewoon niet goed genoeg is?

Bijstellen ambities van de overheid
Lokale omroepen kunnen niet presteren zonder geld. De oplossing is niet om er dan maar streekomroepen van te maken. Laat ze gewoon lekker stoppen als ze het niet zelfstandig kunnen redden.

Besturen zitten veel te lang
Besturen van omroepen zitten vaak tot in lengte van dagen hun eilandje te bewaken bij een lokale omroep. Zelfs als het slecht gaat ligt het overal aan, het ligt aan de markt, de gemeente die niet wil bijdragen, de huisbaas die niet wil meedenken, maar het ligt nooit aan slecht bestuur! Hallo mensen, word eens wakker!

Verantwoordelijkheid van vrijwilligers
Een bijzonder feitje is ook dat de lokale omroepen altijd heel trots lopen te roepen dat ze 130 vrijwilligers hebben. Chapeau hoor. Maar waar is de verantwoordelijkheid van deze 130 vrijwilligers om de omroep in leven te houden? Wel de lusten en niet de lasten? Iedereen heeft een sociaal netwerk. Zeker bij een lokale omroep. Als alle 130 vrijwilligers slechts €1000 per jaar zouden binnenhalen aan adverteerders dan heeft de omroep al €130.000 euro extra inkomsten. En is dat moeilijk? Volgens mij niet. Volgens mij is dat even in je telefoon kijken en een ondernemer in je netwerk bellen die je laat sponsoren. Of bel er vier die allemaal €250 sponsoren. Het is zomaar een gratis tip van een radiorukker.

Zender uit zetten
En als je het nou echt niet voor elkaar krijgt om de rekeningen te betalen. Stop er dan gewoon mee. Dan is het tijd voor een nieuwe hobby. Als je de huur van je huis niet kan betalen wordt je ook buitengegooid. Dan kan je ook niet even aan de gemeenteraad vragen of ze de huur voor je betalen.

R.R.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Lokale Omroep

To Top