Connect with us

De Radiorukker

Geen studio voor omroep in Almere

Lokale Omroep

Geen studio voor omroep in Almere

Enkele maanden geleden schreven we over de omroep in Almere. Na een aantal jaren van radiostilte stonden er een aantal initiatiefnemers op die het stokje van Media036 willen overnemen om de licentie voor de lokale omroep in hun handen te krijgen.

Omroep Almere vraagt een lening van €130.000 euro
In het artikel van 26 februari 2018 werd duidelijk dat Omroep Almere die eerder ook al een gooi deed naar de vergunning het niet zou gaan redden wegens grote aanwezigheid van belangenverstrengeling. Daarnaast blijkt nu dat ze ook nog eens een lening van meer dan een ton van de gemeente vragen om de uitzendingen plaats te laten vinden. Net iets te ambitieus als je het mij vraagt. Als enige van de aanvragers heeft Omroep Almere een PBO met deels organisaties van buiten Almere.

Fluitje van een ton
De gemeente Almere wil in het raadsvoorstel een bedrag reserveren van €97.000 euro vanaf 2019. Dit zou voldoende moeten zijn om radio en televisie te kunnen maken, tenminste als het aan de SPFA ligt. Dat is de Stichting Productie Fabriek Almere die onder leiding van de welbekende Berdien Stenberg de voorkeur heeft gekregen van het Almeerse college van Burgemeester en Wethouders. Als de gemeenteraad het voorstel in september overneemt wordt SPFA de omroep van Almere.

In een interview met Omroep Flevoland zegt een woordvoerder van de omroep het volgende: “SPFA vraagt naast de gewone bekostiging geen extra geld of bijdrage voor investeringen. SPFA heeft als uitgangspunt te kijken naar wat binnen het budget mogelijk is. SPFA werkt met vrijwilligers en zonder een vaste studio of vast kantoorpand. De inkomsten van derden zijn voorzichtig geraamd, wat het risico verkleint dat de organisatie zich te rijk rekent.”

Geen vaste studio
In het raadsvoorstel dat geschreven is door de beleidsmedewerker van de gemeente Almere staat onder andere te lezen dat de SPFA er voor heeft gekozen om zowel voor televisie als radio geen duur pand te huren, maar alles mobiel te gaan produceren. Een prima plan! Het is 2018. Iedereen werkt met flexplekken en een mobile office.

In de cloud
Waarom dan een duur studiopand dat in 90% van de gevallen leeg staat? Ik weet natuurlijk niet hoe ze het gaan doen, maar werken met thuisstudio’s en een oplossing in de cloud is helemaal van deze tijd. Donder een server neer met de automatisering en een goede internetlijn. Meer heb je niet nodig vandaag de dag.

De betwetertjes
Op Facebook beginnen de rukkertjes al weer te piepen dat het vooraf al een mislukking is en dat de nieuwe omroep van Almere een veredelde piraat gaat worden. Toch knap dat die mannetjes altijd alles vooraf al weten en de toekomst kunnen voorspellen, maar bij het kopen van een staatslot toch per ongeluk het verkeerde lotnummer kiezen.

Overige aanvragers
De overige aanvragers hebben een te grote ambitie op financieel vlak. Een andere sloot zich eerst aan bij Omroep Almere maar  trok zich uiteindelijk toch terug. De laatste partij voegde zich volgens het beleidsstuk bij de SPFA.

R.R.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Lokale Omroep

To Top