Connect with us

De Radiorukker

Ons West Brabant nu al in problemen

Lokale Omroep

Ons West Brabant nu al in problemen

De streekomroep Ons West-Brabant die op 10 maart dit jaar startte met zijn uitzendingen op de vijf frequenties van Etten-Leur, Halderberge, Zundert en Moerdijk zit nu al in de problemen. Volgens een lokaal dagblad is er een tekort op de begroting van 157.000 euro en volgens de omroep moet dit worden bijgelegd door de gemeenten.

Nieuwscentrum
Het extra geld zou met name naar binnen geslurpt moeten worden voor het inrichten van een nieuwscentrum. Je kan je natuurlijk hardop afvragen of het de gemeente steeds maar moet zijn die in de buidel moet blijven tasten voor de financiering van deze initiatieven of ligt de verantwoordelijkheid bij de omroep zelf.

Begroting en dekkingsplan
Hoe creëer je een gat van 160.000 euro op je begroting? En hoe is dit er bij de gemeenteraden doorheen gekomen? Heeft niemand gekeken naar een dekkingsplan? Een subsidieaanvraag wordt namelijk niet goedgekeurd als de inkomsten en uitgaven niet in balans zijn. Dus of de omroep heeft een te grote jas aangedaan en kan dit niet waarmaken of er moet snel een nieuw management aantreden om te voorkomen dat de omroep binnen een jaar gaat omvallen.

De gemeente moet de knip weer trekken
Wat opvallend is, is dat de omroepen het klaarblijkelijk altijd gered hebben met de subsidies die ze kregen. Nu hebben ze minder panden, minder internetlijnen, minder telefoonlijnen, minder distributiekosten voor tv, enzovoort. Dus daar wordt geld overgehouden. Los daarvan zijn er heel veel vrijwilligers die op één hoop geveegd zijn voor slechts de vulling van één zender. Enkel en alleen als je te groot wil beginnen met mensen in dienst of andere grote uitgaven voordat je de inkomsten die daar tegenover staan geregeld hebt, dan moet je niet nu bij de gemeente aankloppen voor geld. Ga eerst eens pionieren en kijken of je het zelf kan en groei dan door. En als je dan wil expanderen, dan moet je sponsoren gaan zoeken. Dat heet zelfredzaamheid en ondernemen! We leven in 2018!

Vrijwilligers vs. professionals
De brochure van de omroep geeft aan dat ze deels met vrijwilligers en deels met professionals willen werken. Op zich is dat een heel logisch gevolg van een professionalisering, maar dan moet je wel eerst de financiële resources hebben alvorens je aan de slag gaat. Daarnaast is het ook de vraag hoe vrijwilligers zich in deze verhouding kunnen vinden. Een reportage gemaakt door een vrijwilliger zou op dezelfde manier beloond moeten worden als van een professional.

Voorbeelden
Er zijn genoeg omroepen te vermelden die succesval zijn als streekomroep. Ze hoeven niet zo heel ver om zich heen te kijken voor een schoolvoorbeeld van hoe het succesvol kan zijn. Laat ze eens op bezoek gaan bij hun buren, ook in West Brabant. De omroep voor Bergen op Zoom, Roosendaal en Hoogerheide heet ZuidWest FM. Die draaien al jaren als streekomroep en genereren hun eigen inkomsten.

R.R.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Lokale Omroep

To Top