Connect with us

De Radiorukker

De Late Avond rekent zich rijk

Lokale Omroep

De Late Avond rekent zich rijk

Sinds januari 2016 is een clubje radiomakers gestart met een syndicated programma voor lokale omroepen in Zuid Holland. Een programma dat vermoedelijk is opgezet als goed bedoelde lokale tegenhanger van ‘Met het Oog op Morgen’. Zelfs de jingle is ingesproken door Hans Hogendoorn om de gelijkenis nog iets groter te maken.

Regionale omroep had geen interesse
Op de website van het initiatief is te lezen dat de initiatiefnemer geen voet aan de grond kreeg bij de regionale omroep. Daar was de interesse blijkbaar niet zo groot. Heel slim werd vervolgens het idee opgepakt om lokale omroepen die weinig tot geen programma’s hebben, anders dan een non-stop met wat herhalingen aan te spreken om een ‘actualiteitenprogramma’ uit te gaan zenden en die willen maar al te graag voldoen aan het media aanbodbeleid. Als ze dan de worst wordt voorgehouden dat het een ICE waardig programma is ben je al snel binnen. Maar ook dat is een zeer discutabel gegeven. Het programma wordt samengesteld aan de hand van de door de deelnemende lokale omroepen ingezonden reportages en interviews en heeft niets te maken met lokale nieuwsvoorziening.

Bereik buiten de gemeentegrens
Opmerkelijk is ook de insteek van het project. Ze willen namelijk een publiek buiten de gemeentegrenzen van de lokale omroepen bereiken. Dat snap ik even niet. Dus je wil de lokale omroep inzetten om de mensen die er niet in wonen te bedienen. Lijkt mij eerder een zelfbevlekkende operatie dan daadwerkelijk het doel voor ogen hebben om de lokale bevolking te voorzien van lokale informatie.

Deze grootheidswaanzin wordt nog duidelijker neergezet in de wereldkaart die ingezoomd in op Zuid Holland met de vernoeming van gemeenten die niet eens meedoen met het project, maar wel worden aangeduid als gebied waar de uitzendingen te horen zijn. In potentie is dit natuurlijk juist, maar laten we er alsjeblieft niet omheen draaien.

Misleiding
De gemiddelde lokale omroep wordt binnen de gemeentegrenzen al amper beluisterd, laat staan daarbuiten. Zo zou de lokale omroep van Schiedam geheel Rotterdam bedienen aan luisteraars. Hoppa! Hier heeft u 650.000 potentiele luisteraars toegevoegd. De gemeente Moerdijk luistert volgens het kaartje naar de omroep voor Oud Beijerland. Jaja… Leuke theorie! Hier tellen we weer 40.000 mensen bij op. En als we het hele kaartje gaan bekijken komen we toch wel op een significant verschil in getallen.

Optelsom
Het is eigenlijk gewoon een simpele optelsom die iedereen kan maken. Daar hoef je geen radiorukker voor te zijn. Alle deelnemende gemeenten bij elkaar hebben 784.000 inwoners. Dus dat is je realistische potentiële bereik. Zo’n 90% van de Nederlanders kan luisteren of kijken naar de programma’s van de lokale omroep. Maar doen ze dat ook? Het antwoord is nee! Als drie procent van de mensen af en toe naar de lokale omroep luistert is het veel. En dan nog even inzoomend op het tijdstip dat het programma wordt uitgezonden, namelijk van 23:00 tot middernacht. Dan vermoed ik dat je potentiële bereik nog niet één procent is van de genoemde 784.000. En laten we potentieel niet verwarren met absoluut bereik.

Utopie
Het zogenaamde verhaal dat ruim 2.236.000 bedient worden met de uitzending van ‘De Late Avond’ is de grootste onzin en gigantische misleiding. Ze zitten slechts 1.500.000 mensen naast de waarheid. En daarnaast kan het woord ‘bedienen’ ook nog eens misleidend overkomen alsof het echte luisteraars zijn. Als je er een realistisch onderzoek op zou uitvoeren zal het bereik en naamsbekendheid geprognotiseerd toch echt blijven steken op een voorzichtige 0%.

R.R.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Lokale Omroep

To Top