Connect with us

De Radiorukker

Krijgen we KinkFM of toch FreshFM

Regionale Omroep

Krijgen we KinkFM of toch FreshFM

Kavel B05, beter bekend als het Fresh kavel gaat morgen in de veiling. Het zenderpakket werd tot enkele maanden geleden nog gebruikt door FreshFM, maar die vergat dat het uitzenden van liedjes in Nederland ook de verplichting meebrengt om de BUMA en SENA te betalen.

Dat kost een paar dubbeltjes
De vraag die we ons kunnen stellen is, of een pakketje met zenders dat van de grond opgebouwd moet worden nog wel interessant is. We praten over tien zenderlocaties die allemaal voorzien moeten worden van een antenneconstructie met daarbij een zenderpark en verbindingen. Dan heb ik het nog niet over de stroom, want alle zenders bij elkaar hebben een vermogen van exact 13.841Watt. Tenminste, als er niemand met een stofdoek per ongeluk langs wat knopjes glijdt natuurlijk, want voor je het weet zit je aan het dubbele. Alles bij elkaar kost dat de nodige dubbeltjes per jaar.

Wat is het waard?
Dan kun je je ook nog afvragen wat het waard is. Een pakketje dat een deel van Westland bestrijkt en de hele strook West Nederland pakt tot voorbij Alkmaar. Salestechnisch zou je denken dat er wel wat te halen is, maar de meeste kaarten zijn volgens mij wel geschud. De adverterende bedrijfjes hebben hun kanalen wel gevonden als ze na alle jaren van goedbedoelde radiozendertjes niet ondertussen genezen zijn van lokale advertenties via de radio. Voordat je weer wat luisteraars hebt op een kavel waarvan de zenders maanden hebben uitgestaan ben je minimaal twee of drie jaar verder. En die periode moet wel opgevangen worden met een dikgevulde knip.

KinkFM
Zou dit de kans zijn voor KinkFM om dan eindelijk in de ether te komen? Nouja, met een regiogerichtheid van 10% kun je natuurlijk redelijk makkelijk radiootje spelen met alternatieve muziek. Laten we eerlijk zijn. Als je overdag zes minuten per uur regiogericht bent, dan voldoe je al aan de eis van de vergunning. Daar zal een grote radiobaas niet snel een rechtszaak voor kunnen starten. En de club achter Kink heeft waarschijnlijk de nodige centjes wel vergaard. KinkFM heeft sinds 2015 geroepen dat ze in de ether willen komen. De zender kwam toen vanuit de Vereniging Veronica in handen van een nieuwe eigenaar. Hij liet eind 2017 in de media vallen dat de FM frequenties dichter bij zijn dan ooit.

FreshFM
Een andere niet te onderschatten ondernemer is de oud-eigenaar van dit kavel. Hij procedeerde tot het bittere eind om zijn FreshFM in de lucht te houden. Bijzonder, want hij saboteerde volgens de medewerkers het best beluisterde radiomoment van het jaar door de zenders op zwart te gooien. De oud-eigenaar zelf bestempelde het als technisch falen van de installatie.

Iets in mij zegt dat ze bij de BUMA, SENA en AT niet zitten te wachten op Fresh 2.0, maar aangezien iedereen kan bieden op het kavel, kan er met gemak een BV’tje meedoen die uiteindelijk achter de schermen gerund wordt door een oude bekende. Zijn dan de rapen gaar?

Veiling
De zendertjes gaan trouwens geveild worden door een echte veilingmeester die een online proces volgt. Afhankelijk van de veilingrondes kan het proces heel kort, of heel lang duren. Niet iedere radiorukker kan hieraan meedoen overigens. Je moet wel minimaal 25.000 euro meenemen om deel te kunnen nemen. En, voor de mensen die nu zweethandjes krijgen omdat ze nog nooit aan een online veiling hebben deelgenomen. Geen zorgen. Het Agentschap Telecom heeft speciaal voor deze mensen een proefveiling in het leven geroepen zodat je kan oefenen. 🙂

Inschrijven kan tot 27 maart. Om 16:00 sluit de inschrijving.

R.R.

Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

 1. Trumped

  8 maart 2018 at 05:33

  Fresh fm heeft het al vaker verkloot… Eerst vage muziek. Mensen kregen niet betaald.. En zelf betaalde hij zijn licentie niet.
  Wat mij betreft waren de laatste momenten qua muziek weer goes en dan ging hij weer op zwart.

  KINK ken in niet maar alternatieve herrie hoeft voor mij ook niet.

  Idee is om weer een ID&T te willen horen of een Dance.fm !

  De rest mogen ze op zwart houden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Regionale Omroep

To Top