Connect with us

De Radiorukker

Omroep Almere krijgt geen licentie

Lokale Omroep

Omroep Almere krijgt geen licentie

Als het aan Toon van Dijk van de PVV in Almere ligt wordt de Almeerse Omroep Stichting (AOS) geen lokale omroep van die stad wegens mogelijke belangenverstrengeling en ontbreken van iedere vorm van onpartijdigheid.

Dit riekt naar belangenverstrengeling
De PVV lijsttrekker spreekt hierover met een online krant in Almere in het kader van het aankomende debat dat georganiseerd wordt door de AOS. Dit debat wordt gepresenteerd door Asjen van Dijk. Hij is raadslid in Almere. Daarnaast zijn drie kandidaat raadsleden van het CDA verbonden aan de AOS. Zij zitten zelfs in de programmaraad van de omroep. Om het feest compleet te maken is de technisch voorzitter van het bestuur van de CDA Almere ook voorzitter van de programmaraad van de AOS.  Ook de nieuwe partij WSTAV heeft een afgevaardigd lid in de PBO zitten. We tellen dus zes politici die verbonden zijn aan de Almeerse Omroep Stichting. De gemeenteambtenaar benoemen we dan nog even niet. Toeval? Of haben wir das nicht gewusst?

Programmaraad
De gemeenteraad dient bij de beoordeling te bepalen of de stichtingen een representatieve programmaraad hebben. Van belangenverstrengeling mag absoluut geen sprake zijn. In zo’n raad zitten voorzitters van maatschappelijke organisaties en stichtingen. Van de lokale vingerhaakclub tot de culturele instellingen. Ook jongeren, ouderen en minderheden hebben een plekje in het zogenoemde PBO. Politici die op enige manier met de besluitvorming te maken hebben zouden hier geen deel van uit moeten, kunnen en mogen maken.

Game-over?
De AOS begeeft zich op dit moment op zeer glad ijs. In Wijhe is een gemeenteraadslid in het verleden zelfs ontslagen omdat zij haar werk niet mocht combineren met werk voor in de media. De VVD in Almere heeft Asjen van Dijk op de vingers getikt omdat hij niet kan meespreken over de keuze van omroepstichting omdat hij verbonden is aan de AOS.

Almeerse Omroep Stichting
Er zijn in totaal vijf aanvragers voor de vergunning in Almere. Een deel van de aanvragers is op verzoek van de gemeente in gesprek gegaan voor fusies. Of deze er ook gaan komen is nog niet bekend gemaakt. De AOS doet voor de tweede keer mee. Een groep met enthousiaste vrijwilligers die een leuke website opgezet hebben met een radiostream die voor het grootste deel bestaat uit non-stop muziek met tussen veel tracks een paar seconden stilte en heel veel technische fouten. Over de presentaties die uit de studio komen tijdens het programma ‘Almere On Air’ sluiten wij ons aan bij van Dijk. ‘Hier zou ik geen belastinggeld insteken.’ Gelukkig is de kennis van artiesten wel op orde. Zo vertelt de presentatrice zondag in haar programma dat de Amerikaanse rapper Ol Dirty Bastard overleden is aan leverkanker. In de werkelijkheid kreeg hij een hartaanval. Maar ach, dood is dood… What’s in the cause!

Nieuwe lokale omroep
In Almere is de strijd enkele maanden geleden losgebarsten tussen verschillende stichtingen die zich graag de lokale omroep van die stad willen gaan noemen. Dit besluit dient binnenkort genomen te worden. De afgelopen jaren zijn er echter de nodige goedbedoelde eurootjes over de balk gesmeten in Almere en werd het in de ether al weer snel stil. Daarom is voorzichtigheid geboden.

Media036 maakte er een potje van
De vorige vergunninghouder, bekend onder de naam Media036 kreeg in 2016 nog €23.500 aan subsidie welke later weer terugbetaald diende te worden omdat de gemeente hier om vroeg. Media036 wist niet meer te vertellen wat er met het geld gebeurd is. De gemeente vond echter dat er voldoende aanleiding was om een deel van het geld terug te vorderen. De verklaring van Media036 zelf was, dat ze door de gemeente tegengewerkt zouden worden.

Besluitvorming
In de komende maanden zal bekend worden of de PVV alleen staat in zijn strijd, of dat de gemeente Almere de mening deelt en deze gang van zaken afkeurt.

R.R.

Continue Reading
You may also like...
2 Comments

2 Comments

 1. John

  2 maart 2018 at 08:31

  AOS, initiatief van de wegens wanprestatie uit het bestuur van de eerdere lokale omroep gezette Cor Toorenburg, oogt aan alle kanten doorspekt van (eigen) belangen. De studio staat in zijn eigen bedrijfspand en zijn goede vriend van Media Choice, tevens sponsor/geldschieter van de huidige faciliteiten, krijgt een groot deel van de bekostiging toegespeeld zodra zijn de licentie hebben ontvangen. In de strijd met Media036 beschuldigde de AOS de PVV voorman van Dijk niet integer. Spiegeltje?

 2. John

  2 maart 2018 at 08:37

  Vergeet te melden dat er sprake is van diverse zogenasmde samenwerkingen met partijen binnen Almere. Navraag geeft aan dat dit bij de betreffende partijen niet of nauwelijks beseft of zelfs geformaliseerd is/wordt. Ook de relatie met AP/OPA is te nauw
  politiek bezien. Droomwereldje van de AOS?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Lokale Omroep

To Top